Boka konsultation i din stad

Stockholm

Boka en gratis konsultation på vår klinik i Stockholm

Göteborg

Boka en gratis konsultation på vår klinik i Göteborg

Malmö

Boka en gratis konsultation på vår klinik i Malmö

Fotsvamp mellan tårna - Förebygg och behandla

Fotsvamp börjar ofta mellan fjärde och femte tån och angriper huden mellan och under tårna. Besvären kan förete sig fuktiga eller torra. Vid torra besvär kan huden flagnar eller fjälla, sprickor är vanligt förekommande och det kan svida och klia. Andra får fuktiga besvär där den angripna huden kliar och luktar illa. Svamp trivs i fukt och värme och ofta det smittar den i de gemensamma områdena i allmänna duschar och omklädningsrum.

Receptfria läkemedel mot fotsvamp finns på apoteket

Man kan behandla fotsvamp med receptfria läkemedel från apoteket. I vissa fall behövs endast en behandling, bild - fotsvamp behandlingoch andra behöver använda läkemedel under flera veckor för att bli av med sina besvär.

Det finns en rad olika produkter såsom kräm, gel, puder, lösningar eller fotbad. Är huden fuktig rekommenderar vi att man använder en uttorkande gel. Är huden vid besvär neutral eller torr fungerar det med en kräm som Lamisil 1%. Då fotsvampbesvär gärna återkommer behöver behandlingen bestå gelén eller kräm i kombination med ett behandlande puder. När pudret används i strumpor och skor tar den bort och dödar alla spår av svampen och ger en grundlig effekt som varar. Vid klåda finns speciella fotsvampsmedel med kortison. Ett exempel på en sådan kräm är Cortymyk om lindrar mot klådan.

Behandla din fotsvamp hemma med följande rekommenderade receptfria läkemedel från apotek. Produkterna rekommenderas i samarbete med Apohem, Apoteket och minfot.se

Behandling vid fuktiga och vätskande svampangrepp
Vid fuktiga och vätskande besvär används bäst en gel tillsammans med puder i skor och strumpor. Vid allvarligare besvär, addera ett behandlande fotbad:

Besvär med klåda och irritation
Vid besvär med klåda behövs en antiinflammatorisk kräm som innehåller kortisol tillsammans med puder i skor och strumpor samt ett behandlande fotbad:

Vid vanliga eller torra fotsvamp besvär
Vid besvär utan irritation eller vätska behandlar du din fotsvamp med en vanlig kräm tillsammans med puder i skor och strumpor. Lägg till fotbadet om du haft besvären under en längre tid.

Har du testat någon av ovanstående behandlingar men ändå inte blivit av med dina besvär kan du behöva ta tabletter för att driva ut svampen inifrån. Tabletterna är receptbelagda och du behöver konsultera en legitimerad läkare för att få dom utskrivna.  

 

Fotsvamp – Symptom

Symptomen utvecklas ju längre du väntar med att söka vård om du har besvär. I början är det vanligt att huden mellan tårna kliar, spricker, rodnar och vätskar.

Om du har gått länge med fotsvamp kan du uppleva att fötterna blir torra och fjällar, huden kan också upplevas som tjockare och den kan flagna. Ju längre du väntar desto större är risken att drabbas av nagelsvamp då svampen sprider sig till naglarna. Läs mer om hur du kan behandla nagelsvamp.

Fotsvamp kan förväxlas med andra hudåkommor som eksem tex, om du är osäker råder vi dig att kontakta en läkare som kan utreda dina besvär. Om du upptäcker fotsvamp i god tid kan du behandla det själv med receptfria läkemedel från apoteket.

Fotsvamp – Förebygg

Det är viktigt att förebygga fotsvamp då den kan lätt komma tillbaka efter att man har behandlat den. Här följer några tips:

  • Använd badtofflor om du vistas i allmänna utrymmen såsom gymmet, spa, omklädningsrum.
  • Fotsvamp trivs i täta skor och strumpor, därför är det bättre att använda luftiga strumpor och skor.
  • Tvätta dina strumpor i 60 grader och byt till nytvättade varje dag. Tvätta fötterna noga mellan tårna när du duschar. God fothygien är viktigt!
  • Använd fotpuder dagligen. Det absorberar fukt och skapar ett bra klimat i skorna.
  • Under sommaren är det extra viktigt att använda skor och strumpor som andas.

Behandla din fotsvamp i god tid

Att bli av med fotsvamp är lätt, om du gör det så snabbt som möjligt. Tar det däremot för lång tid kan du vara tvungen att söka vård av en läkare för att bli av med dina besvär. Fotsvamp blir svårare ju längre den får vara ifred.

På apoteket hittar du receptfria medel som hjälper dig med besvären.

Du kan också ta kontakt med oss så hjälper vi dig med råd och behandling.

nagelsvamp bild

Nagelsvamp behandling

Läs mer om hur vi behandlar nagelsvamp

Medicinsk fotvård i Stockholm & Göteborg

Läs mer om hur viktigt det är att hand om dina fötter. Vi hjälper dig med tips och råd!
Medicinsk fotvård Göteborg
Medicinsk fotvård Stockholm

© All rights reserved Nagelsvampkliniken